1

Selv om elghunden din er vant til smell og skudd, kan det allikevel være et godt tips å forberede den på nyttårsaften.  Dette gjelder spesielt hvalpen og unghunden.  

Noen tenker kanskje det er seint å beynne å trene nå, men det er bedre sent enn aldri. Det er viktig at tilvendingen skjer gradvis, og gjennom flere økter. Målet er at hunden skal registrere lyden, men uten å bli redd. Følg nøye med og øk lyden etter hvert som hunden er klar for det. Blir hunden redd har du gått for fort frem. Husk at dette er tidkrevende arbeid, og at problemet ikke vil være løst på en dag.  Forskning og undersøkelser viser at man over en relativt kort periode kan tilvenne stort sett alle kjeledyr til dette uventede "ståket".

Voksne og erfarne hunder kan også bli stesset av mye smell og fyrverkeri.  Det kan også være lurt å være forberedt.  Det kan være et tips å forberede på lydene ved å spille av lyd  du finner på nett fra videoer eller apper med fyrverkeri. Begynn avspillingen med et lavt volum og øk deretter gradvis. Jo tidligere man starter, jo bedre forberedt blir hunden til den store dagen. 

Du kan også på selve nyttårsaften spille musikk. Men vi bør oppføre oss mest mulig normalt. Vær rolig og når dere ikke reagerer unormalt, vil det være rolig og du kan oppleve at hunden sover uforstyrret hele kvelden på nyttårsaften. Dere som har valp nå, som ikke har opplevd nyttårsraketter før, vil jeg anbefale og prøve dette. Jeg kjenner noen som stresser noe enormt med å dope ned hunden før nyttår.  Ikke gjør det. 

Hundene reagerer veldig forskjellige.  Men skal du unngå å få en skuddredd unghund er det viktig å ta forholdsregler og vær rolig og normal.  Noen hunder blir stresset eller redde når de hører smellene, eller ønsker ut å jage elgen.  Andre er rolige selv om de er med ute, mens andre igjen blir veldig skremt og vi hører om tilfeller der de stikker av og blir borte i lengre tider.  Ta derfor forholdsregler.  Det er bedre å være føre var....

Trinn 1: Litt lavere lyd

Trinn 2: Her er lyd som kan brukes for å forberede på nyttårsraketter.

Fra NNK sine sider har vi hentet disse tipsene: 

Nyttårsaften

Det er også viktig å ha planlagt selve nyttårsdagen- og kvelden på forhånd, slik at hunden får det best mulig. Her er noen tips til hvordan man kan skjerme hunden på nyttårsaften:

  • Luft hunden godt tidlig på dagen. Ikke ha hunden løs.
  • Lag et "gjemmested" til hunden på et kjent sted, hvor den kan føle seg sikker.
  • Vær sammen med hunden, gjerne med musikk i bakgrunnen, slik at lydene utenfra blir mindre fremtredende.
  • Det er viktig å selv ignorere smellene, og opptre normalt overfor hunden. Hold gjerne hunden sysselsatt.
  • Begrens eller unngå bruk av fyrverkeri, og ikke ta med hunden ut og vær inne sammen med den.

 

Godt nytt år fra Troms Elghundklubb.

 

Hva er dine erfaringer ?

Legg til kommentar

Velkommen til å legge kommentarer og følg vanlig folkeskikk.


Sikkerhetskode
Vis ny kode